Verkkosivu-uudistus toi 22q11 Finland ry:lle luotettavuutta ja jäsenistölle suomenkielisen tietopaketin
22q11 Finland ry on vapaaehtoisvoimin toimiva potilasjärjestö. Yhdistyksen vanhat verkkosivut olivat kooltaan suppeat, mutta täyteen ahdetut. Lukijoiden oli vaikea löytää sieltä etsimäänsä tietoa. Kolmisen vuotta sitten ArtCloudin Niko Raekoski otti yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan Satu Salmeen ja ehdotti uuden sivuston rakentamista. Salmi epäröi kovasti, sillä hän pelkäsi projektin tulevan valtavan kalliiksi ja olevan liian vaikea urakka. Raekoski sai kuitenkin hänet vakuutettua siitä, että homma onnistuu. ”Arvelutti niin isoon hommaan lähteä, mutta kaikki sujui todella hyvin. Kun sivut valmistuivat, suorastaan hypin ilosta”, Salmi muistelee.
Uuden sivuston rakentaminen oli parin kuukauden mittainen intensiivinen urakka. Harvinaissairauteen liittyvän laajan tietopaketin kirjoituttaminen toisella henkilöllä olisi ollut hyvin haasteellista, joten Satu Salmi kirjoitti itse kaiken tekstisisällön sivustolle. Esa Ahonen auttoi häntä sisällön syöttämisen teknisessä puolessa. ”Esa oli oikein ihana ammattilaiskumppani. Hän opetti alusta alkaen, miten sisältöä tuotetaan sivustolle. Hänellä oli hyvä lähestymistapa ja hän opasti kärsivällisesti ja rauhallisesti. Mielestäni opin hänen opastuksessaan ketterästi.”
Satu Salmi on todella tyytyväinen uuteen verkkosivustoon. Tärkeintä on se, että tietoa sairaudesta on nyt saatavilla kattavasti suomeksi. ”Maailmalla on paljon tutkittua tietoa ja hoitokokemusta, mutta suomeksi sitä oli hyvin vähän. Meidän sivusto palvelee montaa ihmistä ja sidosryhmää: sairastuneiden perheitä, sosiaalipuolen ja kaupungin päätöksentekijöitä, Kelaa, erikoissairaanhoitoa… Lukijakunta on laaja”, Salmi kertoo. Yhdistys teki jäsenistölleen kyselyn uudesta sivustosta julkaisuvuoden lopulla. Tulokset olivat huippuhyvät: peräti 97 % palautteesta oli positiivista. Jäsenet olivat onnellisia siitä, että vihdoin oli saatavilla suomenkielistä tietoa. ”Sivusto todella palvelee jäseniä. Olemme saaneet kommenttia, että mihin vain kysymykseen löytyy sieltä vastaus.”
Salmen näppituntuma on, että uusien sivujen ansiosta tietoisuus sairauksista on lisääntynyt ja yhdistyksen luotettavuus noussut merkittävästi. Toimintakenttä on hänen mukaansa virkeämpi kuin aiemmin. Sivuston avulla diagnoosin saaneet saavat tietoa sairauksista ja pääsevät verkostoitumaan toistensa kanssa. ”Nyt meillä on kanava, joka antaa näille oireyhtymille suomalaiset kasvot. Vanhojen sivujen aikaan kukaan ei oikein kehdannut lähteä mukaan kampanjointiin. Nyt perheet melkein kisaavat siitä, kenen jutut ja kuvat mahtuvat mukaan”, Salmi iloitsee.
Verkkosivuston uusimisen yhteydessä 22q11 Finland ry:lle tehtiin myös 8-sivuinen digitaalinen esite, jota yhdistys on hyödyntänyt runsaasti. Se rakennettiin samalla kaavalla kuin sivusto, eli Satu Salmi syötti sisällön Esa Ahosen opastamana. ”Digiesite on tavoitettavuuden ja saavutettavuuden kannalta mahtava väline. Se lähtee kevyesti liikkeelle esimerkiksi linkkinä sähköpostin yhteydessä. Olen superonnellinen, että tällainen mahdollisuus palveluun liittyi.”
22q11 Finland ry:n yhteistyö ArtCloudin kanssa sujui loistavasti. Prosessi oli alusta asti selkeä, tieto kulki mallikkaasti ja kaikki valmistui ajallaan. ”Olen niin kiitollinen, etten oikein edes osaa sanoa, mikä voisi olla paremmin. Ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa ArtCloudista. Niin ystävällistä oli palvelu, etten ole ennen kokenut”, Salmi ylistää. Hän pitää ArtCloudin tarjoamaa palvelua hyvin ajanmukaisena ja järjestöille toimivana. ”On hienoa, että vähävaraisella järjestölläkin on mahdollisuus näyttää hyvältä, luotettavalta ja merkittävältä tekijältä.”